Home » Blog » Financieel » Financiële administratie bijhouden

Financiële administratie bijhouden

door | 12 okt, 2020 | Financieel

“Financiële administratie voelt als een energievretende taak”

Dit kwam meerdere malen voorbij in mijn marktonderzoek onder coaches, trainers en therapeuten. Het doen van de administratie voelt voor hen als iets wat zij moeten doen, niet willen doen.

Door in gesprek te gaan met ondernemers kwam ik er ook achter dat veel ondernemers gebruik maken van Excel om hun financiële administratie in bij te houden. Door te werken met verschillende Excel lijsten kan je veel tijd kwijt zijn, tevens kan het zorgen dat je dingen gaat uitstellen omdat het onduidelijk is of veel tijd in beslag neemt. Op termijn leidt dit tot meer werk. Het kan financiële rust scheppen, wanneer je de zaken op orde hebt. Zodat jij weer focus hebt voor andere dingen.

En bij sommige van deze ondernemers, die het als een energievretende taak ervaren, zie je dat zij dit volledig uitbesteden aan een boekhouder, hun partner of iemand anders. Daardoor krijgen deze ondernemers een afhankelijke positie, zij hebben iemand anders nodig om te weten welke keuzes zij wel of niet kunnen maken.

“Ik wil het liever over de schutting gooien, dat kost mij het minste energie”

Het is goed om te weten en voelen welke taken jou energie kosten en welke taken jou energie geven. Ik ben er alleen geen voorstander van om het volledig uit handen te geven.

Wanneer je het volledig uit handen geeft, stel je je afhankelijk op. Je hebt zelf onvoldoende inzicht, of je bijvoorbeeld die opleiding wel of niet kan gaan doen om je verder te ontwikkelen. Je weet niet hoe het écht gaat met je bedrijf.

Hoe zou het voor jou zijn ?

Wanneer je weet dat het klopt
– Jouw financiële administratie kloppend is.
– Daardoor op een makkelijke manier kan zien waar je jouw geld aan uit geeft.
– En jij door dit inzicht keuzes maakt hoe je geld kan besparen.

Jij structuur en overzicht hebt
– Overzicht hebt tussen zakelijke en privé uitgaven.
– Daardoor inzicht hebt over jouw geldstromen.
– Door een structuur jouw bonnetjes en facturen op een makkelijke manier kan verwerken.
– Inzicht in de nog te betalen facturen.
– Overzicht van jouw klanten die nog niet hebben betaald.

Zelf aan het roer staan van jouw bedrijf
– Om zelf je administratie (op een makkelijke manier) bij te houden.
– Jouw eigen keuzes te maken en beslissingen te nemen.
– Een stap verder naar een volwaardige praktijk te zetten.
– Periodiek met iemand in gesprek gaat en samen jouw cijfers te lezen, advies te krijgen of onduidelijkheden en vragen door te nemen.

Klinkt dit goed?

Door te kiezen voor het gebruik van een boekhoudprogramma krijg je overzicht van je kosten, opbrengsten, btw-aangifte en meer. Je kan zien welke klanten nog niet hebben betaald. Zo zie je in één overzicht wie je een herinnering moet sturen, of je kan automatische herinneringen instellen. De tijd die je hiermee bespaart kun je gebruiken voor wat je echt leuk vindt, bezig zijn met jouw vakgebied.

Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s. Zelf werk ik met Moneybird, dit is gemaakt door ondernemers voor ondernemers, zij laten zien hoe boekhouden makkelijker en simpeler kan.
Kijk voor een korte impressie van Moneybird naar deze video.

In mijn rol als VA ondersteun ik coaches, trainers en therapeuten bij het neerzetten van een volwaardige praktijk. Een gedegen boekhouding is hier onderdeel van, ook al ben je nog zo klein.

Mijn advies voor ondernemers om direct bij de start te beginnen met een professionele boekhouding. Dat geeft direct inzicht en voorkomt later extra werk om het alsnog om te zetten.
Lees mijn eerdere blog over ‘De voordelen van een online boekhoudprogramma’.

Wil jij het eens uitproberen, een online boekhoudprogramma  ?

Door mijn goede ervaring met Moneybird, raad ik hen aan. Als je via mij een proefperiode bij Moneybird aanvraagt, dan ontvang je een proefperiode van 120 dagen in plaats van 60 dagen.

Wil jij hulp ?

Bij het overzetten van je huidige administratie naar Moneybird? Of maak je gebruik van Moneybird en zou je graag samen naar jouw cijfers willen kijken ?

Je kan een afspraak met mij maken om de mogelijkheden te bespreken of via mijn contactformulier je vraag stellen.

Zorg voor financiële rust door duidelijkheid en overzicht, zodat jij ruimte in je hoofd hebt voor het ontwikkelen van jouw ideeën.

Is samenwerken met een VA iets voor jou ?

Over mij

Tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy ben ik opgeleid tot een vA-player (virtuele A-player). Naast een Virtueel Assistent die helpt in de uitvoering en ondersteuning ben ik ook een (online) sparringpartner die meedenkt met de strategie.

 

Gerelateerde artikelen

Profit First

Profit First

De belastingdienst vraagt een goede administratie op te zetten en bij te houden, maar doe het ook voor jezelf om inzicht te krijgen zodat je vanuit dat inzicht keuzes kan maken en kan sturen op cijfers. Als ondernemer is het ook van belang geld te reserveren, maar dan ook écht te reserveren zodat je het geld niet aan andere dingen kunt uitgeven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin