Home » Blog » Ondernemerschap » Schaarste in tijd en/of geld

Schaarste in tijd en/of geld

door | 3 aug, 2020 | Ondernemerschap

In mijn voormalige werk als assistent bewindvoerder kreeg ik bij mijn vaste contract een boek cadeau met als titel ‘Schaarste’. In dit vakgebied kreeg ik veel te maken met cliënten met schaarste in geld, door dit boek te lezen kon ik het gedrag van hen beter begrijpen. Je kan het boek ook lezen voor ondernemers die keuzes maken tijdens schaarste in tijd en/of geld.

Focussen en tunnelvisie

Het positieve aan schaarste is dat we ons focussen, we richten onze aandacht op wat op dat moment het belangrijkste lijkt. Lijkt, want daarmee kom ik op het nadeel van schaarste en dat is de tunnelvisie waarin je terecht komt. Schaarste zet ons oogkleppen op, waardoor we andere, misschien wel belangrijkere dingen verwaarlozen.

In mijn werk als budgetbeheerder en assistent bewindvoerder heb ik veel gesprekken gevoerd met cliënten over het belang om geld achter de hand te houden voor later. Een groot deel van de cliënten begrepen dit niet altijd en werden boos. Begrijpelijk, gezien de op dat moment urgente situatie. Echter had ik naast de urgente situatie, ook de belangrijke situatie voor ogen. Doordat je in een moment van schaarste denkt aan wat je NU nodig hebt (focus) zie je niet wat je op lange termijn nodig hebt omdat je in de tunnelvisie zit.

We zitten nu ook in een periode waarin we schaarste tegen komen, tijdens de zomervakantie.
Soms denken we dat we geen vakantie kunnen nemen, geen dag vrij kunnen plannen. Langer gaan werken, harder werken, vakanties overslaan etc. Dit zijn allemaal reacties ingegeven door tunnelvisie, net zoals lenen tegen hoge rente zo’n reactie is. Je gaat voorbij aan de gevolgen op lange termijn.

Speelruimte

In het boek spreken ze van speelruimte. Hebben we speelruimte, dan geeft ons dat een gevoel van overvloed. Een voorbeeld uit het boek : “Een kleine koffer kan ook tot gevolg hebben dat die schaarste objectief gezien moeilijker te hanteren is. Een grote koffer biedt niet alleen meer ruimte; hij neemt ook het gevoel van schaarste weg. We hebben niet alleen het gevoel dat we genoeg ruimte hebben ; dat we uiteindelijk toch niet al ons hebben en houden kunnen inpakken, valt ons niet eens op.

Een mens is rijk al naargelang het aantal dingen waarom hij zich niet hoeft te bekommeren”.

Bandbreedte

Als je het druk hebt en je moet besluiten wat het volgende is wat je gaat doen, houdt je misschien wel rekening met de tijd die je hebt en de hoeveelheid tijd die het werk kost, maar denk je zelden na over je bandbreedte. We plannen en managen onze tijd, maar niet onze bandbreedte.

Om bandbreedte te benutten, kan het niet alleen nodig zijn om werkzaamheden en gebeurtenissen op het juiste moment te plannen, maar ook om de beste volgorde te bepalen.

Een deadline in stukjes delen

Wanneer je vanuit schaarste denkt en reageert, zijn deadlines die veilig ver weg lijken een bron van ellende. Het advies is om een deadline in stukjes op te delen.

Ik vind dit zelf ook een prettige manier van werken bij een groot project, door dit onder te verdelen in subprojecten of taken. En wanneer je bepaalde werkzaamheden op een ander moment bekijkt, wanneer je fris en helder bent, is er weer ruimte voor nieuwe inzichten.

“Als je vanuit een andere invalshoek naar iets bekends kijkt, kun je tot onverwachte ontdekkingen komen, soms op onverwachte plaatsen”.

Schaarste in het dagelijks leven

Een eenvoudige, maar vaak ondergewaardeerde manier om je tegen schaarste te verzetten is te bepalen wat er in de tunnel is.

Een voorbeeld uit het boek : “Het inzicht dat de armen, deels ten gevolge van tunnelvisie, vergeten is om te sparen. Sparen is een belangrijke, maar niet urgente taak, het soort taak dat vrijwel altijd buiten de tunnel valt. Er is altijd wel iets wat urgenter is dan sparen”. Daarom duwden zij tijdens één van de onderzoeken spaargeld een ogenblik terug in de tunnel van arme mensen door er de aandacht op te vestigen.

Het lukt om mensen meer te laten sparen, en dat doel bereikten zij niet door voorlichting of door mensen hun zeggenschap te ontnemen, maar door hen simpelweg te herinneren aan iets belangrijks dat ze door de tunnelvisie dikwijls over het hoofd zien.

Werken met een Virtueel Assistent

Een drukbezet iemand zal een uurtje sparren over zijn eigen praktijk, reflecteren en doelen stellen algauw overslaan. Het is belangrijk, maar niet urgent. Dit probleem kan deels worden opgelost met een Virtueel Assistent (VA). Door de gesprekken met de VA komen de lange termijn doelstellingen weer in de tunnel.

Samenwerken met een Virtueel Assistent zorgt ervoor het werken AAN jouw praktijk weer in de tunnel is te zien.

Profit First

Nog even terug over sparen, dit zie je namelijk ook terug bij sparen door ondernemers. Het lijkt vaak onmogelijk om te sparen en je stelt jezelf voorwaarden wanneer je wel gaat sparen.
Ik ben getriggerd door de methode van Profit First, daarin neem je de winst (een vooraf gesteld percentage) als eerste ongeacht de hoogte van het bedrag. Deze methode verdient meer aandacht en zal ik in een andere blog uitgebreider toelichten.

Bron : Schaarste, IBSN 9789490574994.

Is samenwerken met een VA iets voor jou ?

Over mij

Tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy ben ik opgeleid tot een vA-player (virtuele A-player). Naast een Virtueel Assistent die helpt in de uitvoering en ondersteuning ben ik ook een (online) sparringpartner die meedenkt met de strategie.

 

Gerelateerde artikelen

Meer structuur en overzicht in je werk

Meer structuur en overzicht in je werk

Todoist zorgt voor het bundelen van je taken op één centrale plek, projecten te delen en samenwerken, deadlines stellen en meer. Als Virtueel Assistent deel ik graag mijn enthousiasme over deze tool. In de video benoem ik functies welke mogelijk zijn met een premium account van Todoist. Overigens is het mogelijk een gratis account aan te vragen, om de tool uit te proberen.

lees verder
Focus

Focus

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet verzand in alle interessante boeken, (online) trainingen, webinars, etc. En een korte oefening om je te helpen te voelen wat jij écht wilt. Hoe ga jij de laatste 4 maanden van 2020 besteden?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin