Home » Blog » Ondernemerschap » Wat een gebroken pot met mijn les uit 2020 te maken heeft

Wat een gebroken pot met mijn les uit 2020 te maken heeft

door | 28 dec, 2020 | Ondernemerschap

Reflecteren. Ik reflecteer regelmatig, aan het einde van het kwartaal, aan het einde van de maand en ook nu aan het einde van het jaar. Een goed moment om terug te blikken op 2020 en vooruit te kijken naar 2021.
Wellicht was dit niet het beste jaar om als ondernemer te starten en toch ben ik blij dat ik de stap heb genomen.

Ik blik terug met trots wat ik heb bereikt afgelopen jaar, welke mensen ik heb ontmoet, welke lessen ik heb geleerd, welke momenten ik heb meegemaakt. Zowel privé als zakelijk en soms, vooral dit jaar, stond dit dichter bij elkaar. In mijn reflectie kijk ik wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht. En wat voor wensen en verlangens ik heb voor volgend jaar.

Graag deel ik een verhaal dat ik heb gelezen in het tijdschrift ‘Happinez’.
Er stonden meerdere verhalen met wijze verhalen uit het oude China en dit verhaal raakte mij. Waarom raakte dit verhaal mij en die anderen niet. Herkenning. Ik herkende mezelf in dit verhaal.

De gebroken pot

Lang geleden moest water met grote potten uit een waterbron gehaald worden. Dit was de dagtaak van een oude vrouw. Ze sjouwde dagelijks twee potten met zich mee en bracht elke keer anderhalve pot water naar huis. De ene pot was perfect en leverde altijd een volle voorraad water op. De andere pot had een barst. Aan het einde van de dag keek de vrouw altijd even in de pot, de pot die ze tot de bovenkant toe had gevuld, maar bij aankomst half leeg was. De ene pot was trots op zijn capaciteiten. De andere schaamde zich voor zijn onvolmaaktheid.

Na twee jaar sprak de pot tegen de vrouw : “Ik schaam me zo. Door mijn barst lek ik water, van de bron tot aan je huis”.
De vrouw glimlachte en zei tegen de pot “Heb je gezien dat er bloemen groeien aan jouw kant van het pad, maar niet aan die van de andere pot?”

Ze vertelde de pot dat ze altijd had geweten van de lekkage, maar bloemzaad had geplant aan de kant van de lekkende pot. Zo had ze altijd mooie bloemen op tafel. Vervolgens sprak de oude vrouw :

“Zonder jou had mijn huis niet de schoonheid die het nu heeft”.

Afgelopen jaar was ik hard aan het werk met mijn gebarsten pot. Ik had niet geaccepteerd dat een gebarsten pot ook een bijdrage levert, waarde kan leveren. Ik was alleen bezig om van die gebarsten pot een perfecte pot te maken.

Het moraal van het verhaal is dat ieder van ons unieke kwaliteiten heeft. Ik dacht als ondernemer direct overal kennis over te moeten hebben. De stappen die ik zette hoorde niet mijn doel voor dit jaar, dat was niet realistisch. Ik dacht te groot en maakte mezelf te klein.

Alle kennis die ik heb opgedaan voor mijn eigen bedrijf kan ik delen met mijn klanten. De les die ik hier uit haal is dat ik het niet allemaal hoef te weten. Ik mag zeggen : “Ik weet het ook niet. En ik zoek het graag voor je uit”.

Ik geneerde mij, blijkbaar, voor mijn onvolmaaktheid en was alleen aan het fixen hoe ik perfect kon worden. Wat een onhaalbare opgaven is want niemand is perfect. Mijn les : Mijn unieke kwaliteiten zien en trots zijn op mijn capaciteiten. Uitgaan van mijn eigen kracht en daarop vertrouwen.

Het leven probeert je iets te leren

Dit was een bekende les. Ik ben al een aantal jaren mezelf persoonlijk aan het ontwikkelen en ik ken steeds beter mijn kwaliteiten. Iedere eigenschap en persoonlijke kwaliteit heeft zijn valkuil. Ik had blijkbaar nog niet voldoende geleerd van mijn voorgaande les(sen). Als een goede leraar zal het leven mij deze les net zo lang blijven herhalen tot ik het helemaal begrijp.

“Lessen zullen in verschillende vormen voor je worden herhaald, tot je ze hebt geleerd. Wanneer je ze hebt geleerd kun je verder naar de volgende les.” – Chérie Carter-Scott

Terug naar de basis

Het nieuwe jaar begin ik door terug te gaan naar de basis en ik stel mezelf een aantal essentiële vragen. Het is goed om jezelf als ondernemer regelmatig scherp te stellen door vragen te stellen aan jezelf.

1) Welk probleem los ik op voor mijn ideale klant?
Ook hier kies ik ervoor terug te gaan naar de basis door mijn ideale klant onder de loep te nemen. Ik ga opnieuw in gesprek met ondernemers om te weten wat er speelt. Waar vragen potentiële klanten om? Wat hebben zij nodig? Waar liggen zij wakker van?

Het probleem dat ik kan en wil oplossen koppel ik aan de werkzaamheden waar ik gelukkig van word. Waar ik blij van word. Waar ik energie van krijg. Wanneer ik blij word van mijn werkzaamheden lever ik meer waarde, omdat ik vanuit flow werk.

2) Wat is er nodig om dat te realiseren?
Vanuit de antwoorden die ik van ondernemers krijg ga ik kijken of ik een concreet resultaat kan bieden om hun probleem op te lossen. Of wellicht kan ik hen waar nodig, vanuit mijn netwerk, doorverwijzen naar anderen. 

3) Wat is de eerste stap die ik NU kunt zetten?
Mijn eerste kleine stap die ik ga zetten is mijn werkzaamheden opnieuw op papier zetten. Waar word ik gelukkig van? Waar krijg ik energie van?

Het begint bij mij al te kriebelen wanneer ik nadenk over de eerste stap. Waarbij ik in mijn les om te leren in mijn achterhoofd houd. En besef dat perfectionisme naast mijn valkuil ook een kwaliteit is.

Welke lessen krijg jij te leren in het leven ?

Is samenwerken met een VA iets voor jou ?

Over mij

Tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy ben ik opgeleid tot een vA-player (virtuele A-player). Naast een Virtueel Assistent die helpt in de uitvoering en ondersteuning ben ik ook een (online) sparringpartner die meedenkt met de strategie.

 

Gerelateerde artikelen

Focus

Focus

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet verzand in alle interessante boeken, (online) trainingen, webinars, etc. En een korte oefening om je te helpen te voelen wat jij écht wilt. Hoe ga jij de laatste 4 maanden van 2020 besteden?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin