Home » Blog » Ontwikkeling & Groei » Kleine stappen, grote doelen

Kleine stappen, grote doelen

door | 26 nov, 2020 | Ontwikkeling & Groei

Het ondernemerschap triggerde mij al langer. Ik vond het spannend, het was een groot doel. Sommige mensen weten precies wat ze willen, daar hoor ik niet bij… Ik vind teveel dingen leuk, interessant en daarom koos ik ook voor een brede ondernemende HBO opleiding.

Soms voelt het zo groot… Dat je er niet aan begint.

Het ondernemerschap voelde voor mij ook groot. In 2005 begon ik aan die brede ondernemende opleiding (Small Business & Retail Management). Uiteindelijk zette ik begin 2020 mijn handtekening bij de KVK.

15 jaar later…. Bij mij speelde ook onzekerheid een rol. Wat wil ik? Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel? Zijn er niet veel betere dan ik? Kortom mezelf niet goed genoeg vinden.

Perfectionisme

Wanneer jouw boeken op kleur of op alfabetische volgorde in de kast staan noemen mensen je een perfectionist. Of wanneer je alles tot in detail aan het uitwerken bent. In de kern is het vertonen van perfectionistisch gedrag dat je jezelf niet goed genoeg vindt.

Een ego, een stemmetie, dat denkt dat er eerst nog iets moet gebeuren voordat… Voorwaarden stellen voordat je goed genoeg zal zijn. Maar wat is goed genoeg en wie bepaalt dat?

Communiceren met jezelf (dat doe je het meest!) en met anderen. Eerder schreef ik over ‘gedachtenkracht’. Het heeft te maken met welke woorden we gebruiken. Dat stemmetje dat je afremt, want wie ben jij om …. ? Het is de kunst om anders tegen jezelf te praten. Jouw woorden én visualisaties maken wie jij bent!

Je verandert iets niet in één dag, wil jij echt iets veranderen dan ben je hier dagelijks mee bezig. Oefenen en bewust ZIJN over hoe jij denkt. En niet zo streng zijn voor jezelf, lief zijn voor jezelf, kortom zelfliefde.

Blokkades

In gesprek met ondernemers merk ik dat ieder zijn eigen rugzak van zijn of haar verleden heeft. Dit maakt je zoals je nu bent, dit zorgt soms voor blokkades. Blokkades die je klein houden. Terwijl jij je aan de wereld mag laten zien, de wereld mag jou zien.

Het komt ergens vandaan. Ik zit in een leeftijdscategorie en leeftijdsfase waarin je je dit soort dingen gaat afvragen. En je hoeft niet altijd het antwoord te weten, maar je bent ermee bezig om te kijken hoe jij er nu in het moment mee om kan gaan.

En wanneer je het voor jezelf zo groot maakt, dan stel je het ook makkelijker uit. Eigenlijk wil je iets, maar het is niet het juiste moment, niet de juiste omstandigheden, etc. Wanneer je het kleiner voor jezelf maakt, begin je ook makkelijker.

Het grote doel in kleinere (sub)doelen hakken

Begin deze maand heb ik meegedaan aan een challenge ‘Klanten verleiden met teksten’. Wanneer we aan het begin van de challenge een opdracht zouden krijgen welke over 2 weken klaar zou moeten zijn, zou het heel groot worden om daar aan te beginnen.

In deze challenge werd het grote doel in kleinere doelen gehakt. Iedere dag hadden we resultaat. Dit werkt! Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Je krijgt voldoening omdat die kleine stap is behaald en daardoor heb je motivatie om verder te gaan. Met dank aan Peter Post voor zijn persoonlijke aandacht en waardevolle challenge.

Nog een voorbeeld uit de praktijk. Als je mij in juni had gevraagd om 28 blogartikelen te schrijven, dan was dit zo groot dat ik hier wellicht als een berg tegenop zou zien. Inmiddels heb ik het afgelopen half jaar wekelijks een blogartikel online gezet. Nu 28 blogartikelen verder, is dit een mooi voorbeeld van kleine stappen nemen om grote doelen te behalen.

Na een half jaar wekelijkse blogartikelen schrijven, heb ik besloten om de komende maanden 2 blogartikelen per maand uit te brengen. En de komende tijd neem ik kleine stappen richting een ander doel.

Richting het einde van dit jaar

En heb jij dit jaar jouw doelen behaald? Kleine of grote, dat maakt niet uit.

We zitten allemaal in een bizar jaar en waarschijnlijk zijn veel dingen anders gelopen dan gepland. Anders dan verwacht. Hoe ben jij hier, gezien de omstandigheden van dit jaar, mee om gegaan?

Sta je daar weleens bij stil? Of had je geen doel / plan?

Vaak leven we heel gehaast en staan niet stil om terug te kijken en vooruit te kijken. Ik neem voor mezelf een kort reflectiemoment per week, even wat steekwoorden en aan het einde van het kwartaal blik ik uitgebreid terug.

Als ik dit niet zou doen, zou ik bij een terugblik op het afgelopen kwartaal gebeurtenissen eerder als ‘normaal’ beschouwen of ben ik ze zelfs vergeten. Die gebeurtenissen brengen mij tot waar ik nu sta. Dat is een mooi proces om bij stil te staan. Juist door daar bij stil te staan kom ik vaker beter tot een duidelijk en helder doel voor het komende kwartaal én het nieuwe jaar.

In actie komen

Laatste had ik ergens een tip gelezen om jezelf 20 minuten de tijd te geven ergens aan te beginnen. Wanneer je daarna verder wilt gaan ga je verder, wanneer je niet verder wilt gaan dan ga je niet verder. Vaak zit je er na 20 minuten volledig in en wil je door.

Het is die eerste 5 minuten om te beginnen. Kortom : Doen! Door te doen, ga je ervaren. Dit geldt ook over de keuzes die je maakt. Ervaren dat iets wellicht niet de beste keuze was, maar daar leer je van. Vanuit daar werk je verder aan je doel. Eerder schreef ik een blog over ‘In actie komen‘.
Je mag jezelf toestemming geven om leerling te mogen zijn. Leerling van het leven.

Hulp vragen

Vraag jij weleens hulp om jouw grote doelen behapbaar te maken?

Door het nemen van kleine stappen bereik je grote doelen. Zet vandaag de eerste stap voor meer focus in je werk, om jouw grote doelen met kleine stappen te behalen.

“Wanneer je geen doelen stelt, ontneem je jezelf ook om succes te vieren”.

Is samenwerken met een VA iets voor jou ?

Over mij

Tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy ben ik opgeleid tot een vA-player (virtuele A-player). Naast een Virtueel Assistent die helpt in de uitvoering en ondersteuning ben ik ook een (online) sparringpartner die meedenkt met de strategie.

 

Gerelateerde artikelen

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Ik heb besloten om mijn eigen expertise te kiezen en nu aan jou te vragen waar jij hulp bij nodig hebt door een poll op te stellen (zie de link onderaan deze blog).

lees verder
Online samenwerken en werken met mensen

Online samenwerken en werken met mensen

Als Virtueel Assistent werk ik online samen met ondernemers (coaches, trainers en therapeuten) met behulp van samenwerkingstools. De huidige technologie zorgt ervoor dat we steeds meer mogelijkheden hebben om online te kunnen werken. En dit betekent niet dat we geen connectie meer kunnen hebben met de mensen met wie we samenwerken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin