Home » Blog » Ontwikkeling & Groei » Mijn eye-opener over doelen stellen en behalen

Mijn eye-opener over doelen stellen en behalen

door | 8 jun, 2020 | Ontwikkeling & Groei

Tijdens het schrijven van mijn blogs deel ik mijn inzichten over een boek / artikel dat ik heb gelezen, een workshop / (online) training die ik heb gevolgd, mijn ervaring als ondernemer en als VA, inzichten uit een gesprek met iemand, etc.

Doelen stellen dat doe ik graag, vind ik leuk, iets met een kop en een staart. Waar ik achter ben gekomen is dat ik hierin een hele belangrijke stap vergeet…. Hierover later meer, eerst een aantal stappen voorafgaand : over het stellen en bijsturen van doelen.

1. Een doel ?

Het kan ook makkelijk zijn om geen doelen te stellen, want dan kan het ook niet mislukken. Toch?
Wanneer je een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om beslissingen te maken. Hierdoor kan je nadenken of dit bijdraagt aan het doel waarvoor je gaat.

Als je een doel in je leven wilt bereiken, of dit nu persoonlijk of zakelijk is, dan is het verstandig om dit doel in behapbare kleine doelen te verdelen. Hierdoor ga je het aan om die eerste stap te zetten. Hierbij is het goed om duidelijk te weten wat je wilt.

2. Wat wil je wél ?

Vaak zijn we geneigd om te denken in wat we niet meer willen. Je brein kan geen ontkenning vasthouden, dus wanneer je focust op wat je niet wilt dan ziet je brein een beeld voor zich wat je niet wilt en stuurt het vervolgens daar naar toe. Dan creëer je vaak meer van dat. Dus bedenk wat je wél wilt.

3. Maak je doel meetbaar

Om te weten waar je nu staat en waar je naar toe wilt, is het ook goed om je doel meetbaar te maken. Als je een helder beeld hebt van waar je naar toe wilt, wordt het veel makkelijker om dat te bereiken. En dat zorgt ervoor dat het realistisch voor jezelf wordt. Als je het meetbaar maakt dan kun je het periodiek voor jezelf de progressie zien.

4. Visualiseer je doel

De kracht van visualisatie aanspreken helpt je om je doelen te bereiken. Visualisatie is puur jezelf dingen inbeelden, door een helder beeld te hebben waar je naar toe wilt. Dit helpt om duidelijk te krijgen wat je precies wilt, hoe zie je dat voor ogen?
Daarnaast zorg je voor een daadwerkelijk actie om steeds een stapje dichter bij je doel te komen.

5. Bijsturen

Onderweg kan het gebeuren dat het niet gaat zoals je het had voorzien. Gelukkig maar, want daarin kunnen soms de mooiste dingen gebeuren die we voorheen niet hadden kunnen voorzien.
En helaas soms ook minder leuke waardoor je van koers afraakt. Maar zelfs dan kun je bijsturen, net zolang tot je je doel hebt behaald. Je kan altijd bijsturen. Het is vaak een proces van vallen en opstaan.

6. Sta stil én ga het vieren !

En nu komen we op mijn eye-opener…
Ik ben erachter gekomen dat het behalen van doelen voor mij wel voldoening gaf. Maar het geen proces was om van te genieten, doordat ik direct na het behalen van mijn doel een nieuw doel ging stellen. Ik nam de tijd niet om dankbaar te zijn, het succes te vieren en blij te zijn.

En dit wil ik ook meenemen in mijn traject met mijn klanten, tijdens ons evaluatiemoment.
Waarbij we niet alleen de grote stappen gaan vieren. We ontmoeten elkaar na afloop van een kwartaal en stellen de vraag : Wat is het beste van onze samenwerking? Hierdoor maken we het proces veel leuker.

Dit vier-moment kan op verschillende manieren. Het gaat erom dat we plezier koppelen met het bereiken van onze doelen, waardoor het leuk wordt om actie te ondernemen.

Hoe meer weerstand je ervaart, hoe harder je het nodig hebt. Als je jezelf geconditioneerd hebt om altijd maar te presteren en altijd streng voor jezelf te zijn, nooit iets te vieren, dan heb je waarschijnlijk juist dat vieren heel hard nodig. Juist dat plezier kunnen ervaren, dat genieten van het behalen van je doelen.

‘Als je geluk en plezier niet deelt, dan krimpt het. Deel je het wel, dan groeit het’.

Bron : Online NLP Practitioner – Sluis NLP Instituut

Is samenwerken met een VA iets voor jou ?

Over mij

Tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy ben ik opgeleid tot een vA-player (virtuele A-player). Naast een Virtueel Assistent die helpt in de uitvoering en ondersteuning ben ik ook een (online) sparringpartner die meedenkt met de strategie.

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin