Gebruik je hoofd niet om te onthouden, dat was mijn afsluiter van vorige week. Later in die week lag ik in bed, viel ik bijna in slaap en had ik ineens ideeën in mijn hoofd om toe te voegen aan een project waar ik mee bezig ben. Ook bedacht ik nieuwe onderwerpen voor een blog en zag ik de indeling al voor me. Ik had het niet opgeschreven, niet in mijn telefoon gezet en ben gaan slapen. De volgende ochtend werd ik wakker en ik wist het niet meer… Zo jammer!
Waardevol om ideeën en ingevingen vast te leggen
De andere kant ken ik gelukkig ook, dat ik even kort wat woorden opschrijf en wanneer ik deze woorden de volgende ochtend lees weet ik mijn gedachtegang van de dag ervoor. Er zijn momenten dat er gedachten en ideeën naar boven komen, die waardevol zijn om later op terug te komen. Ideeën of ingevingen komen soms op de gekste momenten. Onder de douche, op de wc, of voordat je in slaap valt. Dan is het goed om dit op te schrijven, eventueel alleen steekwoorden, zodat je er later op terug kan komen.
In ‘Beste Zangers’ sprak Stef Bos, na het zingen van een prachtig lied met hele mooie tekst van Diggy Dex, over wat er gebeurt wanneer songteksten snel worden geschreven. Dat het soms sneller kan gaan dan je denken kan, dat er iets naar boven komt waarvan je zelf schrikt. Dit ervaar ik ook wanneer ik de stilte op zoek en ga schrijven, dan komt er iets naar boven vanuit je onderbewustzijn, je intuïtie, dan schrijf je vanuit je hart.
Wees realistisch in het plannen van je taken
Wanneer ik een ochtend werk en bedenk om mijn mailbox bij te werken, een blog te schrijven en een module van een training te volgen dan moet ik mezelf afvragen of dit haalbaar is. Wanneer ik het kleiner houd en beperk tot mijn mailbox en mijn blog is dit realistischer. Dit laatste geeft een voldaan gevoel. Het eerste, wanneer het niet is gelukt, zorgt voor teleurstelling.
Het creëren van overzicht in je takenlijst is stap 1, het realistisch inplannen is de volgende stap. Wees hierin niet te streng voor jezelf, kijk naar wat haalbaar is zodat je met voldoening kijkt naar wat je hebt gedaan. En houd rekening met flexibele tijd, zodat je ruimte hebt wanneer afspraken uitlopen, iets meer tijd kost dan vooraf gedacht of onverwachte zaken tussendoor komen.
Tijdsblokken in agenda
Het helpt mij om met tijdsblokken een weekplanning te maken, dit zorgt er ook voor dat je focus in je werk houdt. Je kan inplannen wanneer je bijvoorbeeld werkt aan acquisitie, marketing of administratie. Dit werkt hetzelfde met je mailbox bijhouden, zodat je niet meerdere keren op een dag je mailbox aan het checken bent, of werken aan de taken op je takenlijst.
Probeer hierbij ook te kijken naar je energielevel, wanneer je een afspraak of ruimte voor creativiteit in gaat plannen. Hierbij denk ik aan de bandbreedte waarover wordt geschreven in het boek van Schaarste. In dit boek beschrijven ze dat het niet alleen nodig is om werkzaamheden en gebeurtenissen op het juiste moment te plannen, maar ook om de beste volgorde te bepalen. In een eerder blogartikel heb ik over het boek Schaarste geschreven.
Denk hierbij aan het verspreiden van werkzaamheden, gebeurtenissen of mensen die je veel energie kosten. Je kan rekening houden met het plannen van een afspraak ná je pauze bijvoorbeeld. Wanneer je hier bewust mee bezig bent, weet je steeds beter wat prettig werkt voor jou.
0 Reacties